måndag 27 juli 2009

Lojsta hed

Idag har vi var på premiering av små hästar och inte vilka hästar som helst utan naturligtvis landskapets eget Gotlandsruss.

Saxat från förstasidan hos Föreningen Gotlandsruss
"På Gotland finns en mycket gammal hästras, "Gotlandsrusset", vilken är Sveriges enda kvarvarande ponnyras. Russet benämnes på gotländska "Skogsbagge" eller kort och gott "Bagge". För omkring hundra år sedan höll rasen på att dö ut men räddades tack vare några verkliga eldsjälar. I syfte att bevara gotlandsrusset i sin ursprungliga miljö finns en viltgående russflock i stora inhägnade skogsområden på Lojsta hed."


Här är flockens äldsta sto Linnéa. Hon är född 1981 och således 28 år gammal. Ungefär lika intresserad av omvärlden som fotot visar


Min personliga stofavorit för dagen. Levina heter hon och född 2008. Hon deltog i utställningen och fick 39 poäng vilket innebar en femteplacering. Jag tyckte hon var finare än så hon var finast.


En fölunge - liten och söt och ännu utan namn


Efter dagens slut fick hela flocken flytta in i den så kallade "hösthagen". Innan flytten var de hovar som behövde verkas verkade och alla fölungarna hade blivit avmaskade. Man kan inte säga annat än att de blir väl omhändertagna trots att de lever sitt liv som vildhästar.

Här är han som kommer att bli pappa till nästa års alla föl.
Han heter Lego-Lasse 603 och man kan läsa mer om honom här



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar