söndag 22 april 2012

Insikt om instinkt

Ett och ett halvt kilo Loppan
Nu har hon varit här i två dygn och jag som aldrig har haft en liten hund som inte är avsedd för något är förtjust. Förtjust i hennes självständighet men att det samtidigt finns det hundiga i henne. Hon får inte panik likt en Schäfer eller Border om du råkar försvinna utom synhåll. Jag kan gå ner för trappan och vara på nedervåningen och hon fortsätter att leka eller sova på övervåningen i sin ensamhet. Jag gissar att det är det som även blir skillnaden när man vill börja lära henne saker. Då mat verkar ligga långt nere på hennes behovsskala så antar jag att mutmetoden inte kommer att bli så effektiv. Detta kan ju dock ändra sig när hon blivit helt hemma här och även i samband med att hon blir lite äldre. Nellie kunde inte heller tugga i början!
Det som är nytt och som fascinerar mig är att det finns en liten hund som inte har någon uppgift. Hon ska inte vakta, valla eller jaga något! Vad ska man egentligen ha en sällskapshund till? Alla raser som är blandade i henne är små och finns endast till som sällskap till människan.
Hon kissar sällan och helst ute, hon bajsar inne och äter helst upp det, så man får passa henne! Jag ställde fram en bur innehållandes ett gäng av Frejas gosedjur i vårt sovrum som introduktion för framtida ensamhetsträning och hon går in och lägger sig för att sova?! när vi övriga satt i köket och åt middag! Hon har ett kroppsspråk som är svårt att läsa av dels för att hon är så otroligt liten dels för att pälsen står åt alla håll, öronen hänger ned och svansen är vid normalläget lagt tillbaka över ryggen. Sänkt svans DÅ är något skumt och lite i läskigaste laget. Hon hanterar rädsla helt suveränt med att snabbt avreagera, hon flyr inte för att gömma sig utan håller koll på det farliga och skäller lite. Storleken är praktisk nu i det ruskvädret som är och då hon inte är helt van med uteliv så ska det grävas och smakas på allt och även en liten hund kan bli mycket smutsig. Jag stoppar ner henne i vasken i köket och duschar av henne, så otroligt bekvämt. Hon får sova i sängen på natten nu i början då jag helt enkelt inte orkar ligga vaken och lyssna efter otillbörligheter. Trots att hon är helt vaken så behöver man bara lägga en hand på henne när hon exempelvis gräver och lever rövare och då kommer hon till ro direkt och har, peppar, peppar sovit hela nätterna. Hon har vaknat klockan sex och var igår vaken en timme för att redan idag ha kortat ned kiss- och lektid till en halvtimme. Sover sedan tills dess Freja vaknar och sysselsätter henne innan frukost. Det har börjat bra och fortsättningen känns lovande..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar